Putem fi tentați să credem că a fi autentic înseamnă să fii tot timpul așa cum îți vine să fii. Nicidecum. Aceasta este o manifestare a instinctelor, nu a autenticității. Autenticitatea înseamnă să acționezi conform identității tale, nu să reacționezi în baza instinctelor.
Personal, îmi este greu să consider că suntem aici din întâmplare. Cred că existența noastră este rodul unei minți mult prea inteligente pentru ca noi să o putem înțelege în întregime. Dacă nu o putem înțelege, cu siguranță nu o putem nici explica. De fapt, cele mai multe erezii din lume au apărut din încercările oamenilor de a explica lucruri pe care nu le-au înțeles niciodată.
A fi autentic înseamnă să acționezi conform identității tale. Iar pentru a face acest lucru, este necesar să îți cunoști identitatea foarte bine. Poate părea arogant ceea ce spun, dar cred că prea puțini oameni își cunosc cu adevărat identitatea. Aceasta este mai mult decât înălțimea, culoarea ochilor sau CNP-ul. Orice om are calități și slăbiciuni. Are daruri și experiențe. Are, sau ar fi bine să aibă, un scop și niște valori. Pentru a acționa conform acestora, este esențial, în primul rând, să le cunoști și, în al doilea rând, să ți le asumi.
Identitatea îți conferă anumite roluri în viață: antreprenor, soț, tată, lider, client etc. Nu avem un singur rol, ci mai multe, în funcție de circumstanțele în care ne aflăm. A fi autentic înseamnă să interpretezi corect rolul pe care îl ai într-un anumit moment, conform scopului și valorilor tale. Înseamnă să acționezi în acord cu identitatea ta.
Profunzimea autenticității tale este direct proporțională cu asumarea identității. Asigură-te că știi bine cine ești, pentru a fi sigur că poți fi autentic.
Tu ce ai spune despre tine? Care este scopul tău în lumea asta? Care îți sunt valorile? Care sunt darurile cu care ai fost înzestrat? Cât de bine îți cunoști calitățile și cât de ușor îți recunoști slăbiciunile?
Niște răspunsuri sincere pot ajuta mult autenticitatea ta!