Fiecare dintre noi am avut cel puțin un lider până acum, dar nu toți ne putem lăuda că am avut liderii pe care ni i-am fi dorit. Cel puțin nu tot timpul. Despre unii dintre ei poate nici nu am fi dispuși să spunem că au fost lideri. Îi putem numi manageri sau șefi, dar privind la ceea ce credem noi că înseamnă lider, un asemenea titlu ni s-ar părea prea mult.
Literatura de specialitate încearcă să convingă studenții despre faptul că în mod normal managerul și liderul sunt partea integrantă a aceleiași persoane. În mod normal nu ar trebui să fie altfel. Realitatea din teren însă ne obligă să recunoaștem că teoria încă nu a ajuns să fie pusă în practică peste tot. Rar mi-a fost dat să regăsesc la un manager practici suficiente pentru a-mi permite să spun că este cu adevărat și un lider (un fel de lider a fost, dar nu cel la care m-aș fi așteptat eu).
Companiile caută mereu lideri cu abilități de manageri, doar că de multe ori ei găsesc manageri cu aere de lideri. Asta nu înseamnă că nu există. Poate tocmai tu ești unul dintre ei. Dacă e așa, te felicit și-ți doresc să-ți folosești aceste abilități, conducându-ți cu succes echipa.
Nu-i ușor să fii lider, mai ales dacă îți propui să fii un lider vertical. Cu toate acestea, se poate, iar vestea bună e că fiecare dintre noi putem deveni, dacă nu cumva suntem deja. Nu sunt tehnici prea sofisticate. Totul începe cu dorința de-ai prețui pe ceilalți atât de mult încât să fii dispus să te sacrifici pentru ei. Poți face asta lucrând cu tine suficient ca apoi să investești eficient în ei.
Folosește nemulțumirile tale față de liderii pe care i-ai avut pentru a identifica ce ai putea face pentru ucenicii tăi, dar nu urmându-le exemplu acestora, ci acționând exact cum ți-ai fi dorit tu să procedeze ei. Practică ceea ce ție ți-ar fi fost de mare ajutor dacă liderii tăi ar fi practicat.
Identifică cel puțin trei acțiuni sănătoase pe care ți-ai dorit să le folosească cei care te-au condus, dar pe care nu le-au folosit. Începe să le adopți tu în conducerea ucenicilor tăi. Fă cu cei din echipa ta ceea ce ți-ai fi dorit să facă liderul tău cu echipa din care altădată tu făceai parte.
Îți las aici trei exemple care s-ar putea să te ajute:
poate liderul tău te aprecia foarte rar sau deloc - apreciază-ți ucenicii de fiecare dată când aceștia fac ceva bine, indiferent că a fost ușor sau greu
poate liderul tău nu era curios niciodată de ceea ce simțeai - întreabă-ți oamenii cum se simt și fii preocupat să empatizezi cu ei
poate liderul tău critica greșelile tale în loc să identifice motivele din spatele lor - pune întrebări pentru a cunoaște ”problemele” din spatele problemei; nu presupune, ci propune-ți să cunoști
Reține că pentru schimbarea liderilor pe care i-ai avut nu mai poți face nimic, dar pentru îmbunătățirea liderului pe care îl pot avea ucenicii tăi, nu doar că poți, dar ești și cel mai în masură să faci ceva.
Fii liderul pe care ai fi vrut să-l ai tu! Fii vertical!
Cel care am reusit sa fiu in limita timpului cat am fost dispus sa - l ofer pentru asta .
Nu pot sa spun decât ca eu nu îmi doresc momentan un anume gen de lider ,dar pot spune cu certitudine ca devin un lider .
Liderul propriei mele vieți.
Înainte nu ma apreciam ,nu știam ce simt și mereu ma criticam .
Toate au luat o întorsătură neașteptată,și surprinzător de plăcută.